Back

Στιγμές από τη Γενική Συνέλευση του Ηφαίστου 2023

Το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023, πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του μη κερδοσκοπικού Εκπαιδευτικού Συνδέσμου Αθηνών «Ο ΗΦΑΙΣΤΟΣ».

88 χρόνια μετά την ίδρυσή του και 70 χρόνια μετά το Σχέδιο Μάρσαλ, ο Ήφαιστος συνεχίζει να λειτουργεί στην ιστορική σχολική μονάδα επί της οδού Τσίλλερ 61 και Ρως 3 στον Άγιο Ελευθέριο. Από αυτό το σημείο προσπαθεί με κάθε διαθέσιμο μέσο να συνεχίσει την αποστολή του δηλαδή να προαγάγει και να προωθήσει την επαγγελματική εκπαίδευση στους κλάδους της οικονομίας των τεχνών και των γραμμάτων στην Ελλάδα.

Στην φετινή Ετήσια Γενική Συνέλευση τα μέλη και φίλοι του Ηφαίστου συζήτησαν  ενδιαφέροντα και κρίσιμα θέματα, με πρωταγωνιστές τους προσκεκλημένους ομιλητές που τίμησαν το σωματείο με την παρουσία τους και έθεσαν ο καθένας τη δική του θεματική, διευρύνοντας τον διάλογο και αναστοχοθετώντας για το μέλλον.

Οι φετινές συζητήσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της εκδήλωσης και αφορούσαν το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων 2023. Σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο, οι απαιτήσεις και οι ανάγκες της αγοράς εργασίας αποτελούν κύριο άξονα βάσει του οποίου οι συμμετέχοντες σε αυτή, νέοι ή μη, επαναειδικεύονται και αναβαθμίζουν τις δεξιότητές τους. Τις νέες αυτές τάσεις της αγοράς και το πλαίσιο αναγκών που έχουν διαμορφώσει και συνεχίζουν να διαμορφώνουν παρουσίασαν οι ομιλητές στην πρώτη ενότητα της εκδήλωσης.

Ακολούθησαν ομιλίες συνεργαζόμενων με τον Ήφαιστο οργανισμών, η δράση και οι αξίες των οποίων παρουσιάστηκαν από τους εκπροσώπους τους. Φιλοδοξία όλων αποτελεί οι συνεργασίες αυτές να διευρυνθούν ακόμη περισσότερο σε μία νέα εποχή που θα ενσαρκώνει το όραμα αναβίωσης του ΗΦΑΙΣΤΟΥ σε μία κιβωτό εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στην Συνέλευση συμμετείχαν οι εξής κατά σειρά παρουσίας:


Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του ΔΣ του Ηφαίστου, κ. Ανδρέας Στεφανίδης καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα το όραμα αναβίωσης του ιστορικού συλλόγου.

Ανδρέας Στεφανίδης, Πρόεδρος του ΔΣ του Ηφαίστου

Χαιρετισμό απηυθύναν ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, Περιφέρειας Αττικής, κ. Χαράλαμπος (Μπάμπης) Αλεξανδράτος και ο Πρόεδρος του Ελληνοϊσπανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κ. Μιχάλης Κόκκινος.

Χαράλαμπος (Μπάμπης) Αλεξανδράτος, Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, Περιφέρειας Αττικής
Μιχάλης Κόκκινος, Πρόεδρος του Ελληνοϊσπανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου

Ενότητα 1η

Τη συζήτηση συντόνισε ο Συντονιστής του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα και μέλος του ΔΣ του Ηφαίστου κ. Κωνσταντίνος Μαχαίρας


κ. Πέτρος Κόκκαλης, Ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (διαδικτυακά)

Πέτρος Κόκκαλης, Ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

«Το φετινό Ευρωπαϊκό Έτος Δραστηριοτήτων προωθεί τη λογική της επαναειδίκευσης και αναβάθμισης των δεξιοτήτων»

Ο κ. Πέτρος Κόκκαλης μίλησε για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και την ανάγκη απόκτησης πράσινων δεξιοτήτων για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Όπως τόνισε, η πράσινη μετάβαση θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα σε κάθε τομέα της αγοράς, γι’ αυτό η επιτάχυνση προς αυτή με κύριο μέσο τις πράσινες δεξιότητες αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση και προσεχώς για όλους μας.


Κα. Ευγενία Λόκανα, Επικεφαλής της Διεύθυνσης Ψηφιακών Ικανοτήτων του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας, Φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Ευγενία Λόκανα, Επικεφαλής της Διεύθυνσης Ψηφιακών Ικανοτήτων του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας, Φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Η Κα.Ευγενία Λόκανα μίλησε για τα χαρακτηριστικά της ψηφιακής εποχής και τον καταλυτικό ρόλο που παίζει η εκπαίδευση στη μετάβαση αυτή, με βασικό της μέσο τις ψηφιακές δεξιότητες. Εστίασε στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και στους στόχους του για ισότητα στην πρόσβαση στις ψηφιακές δεξιότητες και την συμβολή της Εθνικής Ακαδημίας Ψηφιακών Δεξιοτήτων στο εγχείρημα αυτό.


Κ. Δημήτρης Πανόπουλος, Επικεφαλής Μονάδας Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Αγοράς Εργασίας, Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Δημήτρης Πανόπουλος, Επικεφαλής Μονάδας Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Αγοράς Εργασίας, Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Ο κ. Δημήτρης Πανόπουλος αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη για αλλαγή νοοτροπίας απέναντι στην απόκτηση δεξιοτήτων από την πλευρά των εργαζομένων αλλά και των εργοδοτών. Οι εργαζόμενοι καλούνται να αναπτύξουν συνδυαστικές δεξιότητες με ποικίλα και ευμετάβλητα χαρακτηριστικά και οι εργοδότες να αναγνωρίσουν τη σημασία της ανάπτυξης δεξιοτήτων για την παραγωγικότητα και να επενδύσουν σε αυτές.


Δρ. Φαίη Μακαντάση, Διευθύντρια Ερευνών διαΝΕΟσις

Φαίη Μακαντάση, Διευθύντρια Ερευνών διαΝΕΟσις

Η Δρ. Φαίη Μακαντάση παρουσίασε αρχικά την απογοητευτική κατάσταση της επαγγελματικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα και στη συνέχεια εστίασε στις προτάσεις της για θεσμικές αλλαγές που θα οδηγήσουν στην αναβάθμιση των υπηρεσιών της και στη σύνδεσή της με την αγορά εργασίας. Η κοινή συνισταμένη των μέτρων που πρότεινε ήταν η εκπαίδευση ενηλίκων και η δια βίου μάθηση.


Κα. Άννα Σερεφέας Κούλας, Αντιπρόεδρος Drexel Solutions Institute (διαδικτυακά)

Άννα Σερεφέας Κούλας, Αντιπρόεδρος Drexel Solutions Institute

Η Κα. Άννα Σερεφέας Κούλας μίλησε για την αναπροσαρμογή των απαιτήσεων της αγοράς εργασίας και πιο συγκεκριμένα για την υποβάθμιση της θέσης του πτυχίου σε αυτήν. Αντ’ αυτού υποστήριξε την κατάρτιση ταυτόχρονα με την εργασία ή και μέσω αυτής. Ως απαραίτητα στοιχεία μιας επιτυχημένης σταδιοδρομίας τόνισε την πρακτική άσκηση και τις πιστοποιήσεις.


Ενότητα 2η

Τη συζήτηση συντόνισε ο πρόεδρος του ΔΣ του Ηφαίστου, κ. Ανδρέας Στεφανίδης

Δρ. Ιωάννης Σαλαμούρης, Knowl

Ιωάννης Σαλαμούρης
Knowl, Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση

To Knowl αποτελεί μία κοινωνική επιχείρηση με κύρια αρμοδιότητα την εκπαίδευση και κατάρτιση ενηλίκων αλλά και την καθοδήγηση τους. Βασικός του στόχος είναι η ενδυνάμωση των δεξιοτήτων τους, η προετοιμασία τους και τελικά το άνοιγμα στην αγορά εργασίας.

Μάθετε περισσότερα εδώ


κ. Λουκάς Οικονομάκης, Odyssea

Λουκάς Οικονομάκης
Odyssea, Αστική Μη Κερδοσκπική Εταιρία

Η Odyssea αποτελεί έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό με στόχο την προώθηση της ισότητας στην αγορά εργασίας. Προς τον στόχο αυτό, παρέχει τριών ειδών υπηρεσίες: προγράμματα κατάρτισης, υπηρεσίες διασύνδεσης με την αγορά εργασίας και τεχνολογική εκπαίδευση μέσω εργαστηρίων.

Μάθετε περισσότερα εδώ


George Perot, Hemi Hub

Hemi Hub

Το Hub for the Exchange of Music Innovation (HEMI) αποτελεί μια συνεργασία 10 μουσικών οργανισμών από χώρες της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης με στόχο την υποστήριξη των καλλιτεχνών όσον αφορά τις δημιουργικές, επιχειρηματικές και διαδικτυακές τους ανάγκες. Μέσω της συνεργασίας αυτής οργανώνονται συνέδρια, φεστιβάλ, σεμινάρια για την κατάρτιση των καλλιτεχνών και την στήριξη των μουσικών επιχειρηματιών.

Μάθετε περισσότερα εδώ


Κα Ολυμπία Αμβράζη και Κα Καλλιόπη Χριστοπούλου, Ακαδημία Επιχειρηματικότητας

Ακαδημία Επιχειρηματικότητας, Αστική Μη Κερδοσκπική Εταιρία

Η Ακαδημία Επιχειρηματικότητας αποτελεί έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό με πρωταρχικό σκοπό την ανάπτυξη επιχειρηματικών δεξιοτήτων. Ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται μέσω της έρευνας, της πειραματικής ανάπτυξης εκπαιδευτικών προγραμμάτων και προγραμμάτων μη τυπικής εκπαίδευσης που καλλιεργούν στους συμμετέχοντες επιχειρηματική κουλτούρα και μεταφέρουν καλές πρακτικές σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Οι ομιλήτριες αναφέρθηκαν συγκεκριμένα στα προγράμματα

  • Sosusk για την ανάπτυξη δεξιοτήτων στην ψηφιακή και πράσινη επιχειρηματικότητα
  • EntrePubl για την ανάπτυξη επιχειρηματικής σκέψης στον δημόσιο τομέα
  • SocEntrep4NGOs  για την εκπαίδευση για την κοινωνική επιχειρηματικότητα
  • ECCE για την κυκλική οικονομία στον δημιουργικό τομέα
  • Se4arts για την κοινωνική επιχειρηματικότητα στις τέχνες
  • SuccessionReady για τη στήριξη των διαδικασιών διαδοχής σε μικρές επιχειρήσεις
  • Wide για την φυσική και διανοητική ευημερία στην ψηφιακή εκπαίδευση

Μάθετε περισσότερα εδώ


Κ. Χρήστος Καρράς, Learning4Teams

Χρήστος Καρράς
Learning4Teams, Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία

To Learning4Teams αποτελεί μία πρωτοπόρα επιχείρηση η οποία ασχολείται με την δημιουργία e learning εμπειριών για τις εταιρίες με τις οποίες συνεργάζεται. Η εταιρία ειδικεύεται στην δημιουργία διαδραστικών διαδικτυακών μαθημάτων έτσι ώστε ο μαθητής να μένει προσηλωμένος και να επιτυγχάνονται τα καλύτερα μαθησιακά αποτελέσματα. Έχοντας συνεργαστεί με μεγάλες εταιρίες αλλά και με νεοφυείς επιχειρήσεις, η εταιρία διαθέτει την τεχνογνωσία για τη δημιουργία μοναδικών διαδικτυακών εμπειριών.

Μάθετε περισσότερα εδώ


κ. Λεωνίδας Καραΐσκος, Κώδικας Ευ Αγωνίζεσθαι

Λεωνίδας Καραΐσκος

Ο Κώδικας Ευ Αγωνίζεσθαι αποτελεί μία νεοσυσταθείσα αστική μη κερδοσκοπική εταιρία αθλητικής διαφάνειας και προστασίας της ακεραιότητας του ελληνικού αθλητισμού. Η εταιρία προωθεί την πρόληψη, τον έλεγχο και την καταστολή της φαρμακοδιέγερσης και της χειραγώγησης αθλητικών αγώνων. Προς το σκοπό αυτό, η εταιρία προσφέρει συμβουλευτικές και εκπαιδευτικές υπηρεσίες σε αθλητικούς φορείς και ευαισθητοποιεί την κοινή γνώμη για τα θέματα μέσω των δράσεών της.


Αναλυτικό υλικό από τις παρουσιάσεις του κάθε ομιλητή μπορείτε να βρείτε στο δωρεάν ενημερωτικό μάθημα με θέμα την Τακτική Γενική Συνέλευση του 2023 εδώ